Energicenter Voldparken

Energicenter Voldparken ønskede at skabe et rigtig bylandbrug og BIOARK blev i 2015 kontaktet for at levere knowhow og oplære medarbejderne i, hvordan drømmen kunne realiseres.

Energicenter Voldparken er et aktivitetscenter for mere end 70 frivillige foreninger indenfor idræt, natur og kultur og drives af to frivillige bestyrelser baseret på driftsaftaler med Københavns Kommune.

Udover at bylandbruget skulle være tilgængelig for områdets beboere, ønskede Energicenter Voldparken, at det skulle bidrage med en produktion af grøntsager og urter, som kunne bruges af husets køkken, der dagligt leverer mad til 300 børnehavebørn og derudover afholder arrangementer i mange niveauer.

I dag består byhaven af hønse- og kaninhold, frugthave, et bugnende drivhus, en halmballehave, klassiske højbede og i 2018 blev der anlagt yderligere syv selvvandende højbede i det smukke og meget langtidsholdbar douglasgran. Oprettelsen og udvidelserne af bylandbruget er designet, anlagt og driftet af BIOARK gennem årene. På baggrund af de sidste års arbejde med genanvendelse og kompostering, er man fra 2018 selvforsynende med høj kvalitets plantemuld.

Køkkenleder, Martin Pihl, er begejstret for samarbejdet og det bidrag som det tilfører køkkenet. Fra drivhuset, halmballehaven og højbedene får køkkenet produkter såsom bønner, tomater, agurker og krydderurter, men også salater, chili, tomatillo og rabarber, hvilket indgår i den daglige madproduktion.

“Det er en stor faglig tilfredsstillelse at kunne bruge egne krydderurter, for du får dem helt friske ind i køkkenet, hvilket tilfører meget til smagsudtrykket”, fortæller Martin Pihl.

Udover den særlige oplevelse det er at høste egne krydderurter, er det også økonomisk fordelagtigt, forklarer han videre:

“I forhold til traditionelle grøntsager, så kan man ikke konkurrere udelukkende på prisen i forhold til at købe dem. Men krydderurter har en høj kilopris, så der kan det svare sig”.

Leder af Frivilligcentret EnergiCenter Voldparken, Mads Faber Henriksen, er ikke i tvivl om, hvad han er blevet mest positivt overrasket over i forbindelse med BIOARKs etablering af byhaven.

“Det har givet os et flow af mennesker, som vi gerne vil ha’. Det er folk som kommer forbi og kigger ind, hvilket særligt gælder børnefamilier, som bliver trukket hen til hønsene. Men byhaven fungerer også rigtig godt som mødested. Vi har brugt den til events, og har også udlånt den til både firmaer og private, som har afholdt forskellige arrangementer.”
 
 
 
 

Se vores andre projekter her eller kontakt os for et uforpligtende møde.