Drivhus_1.jpg
Fællesfoto_2.jpg

Energicentrets byhave blev hele kvarteret have

“Visuelt har det givet et fuldstændig andet udtryk for indgangspartiet til Energicenter Voldparken. Særligt når afgrøderne står højt i halmballehaven, er det virkelig en stemningsvender, hvis man ikke er i godt humør.”

Leder af Frivilligcentret EnergiCenter Voldparken, Mads Faber Henriksen, er ikke i tvivl om, hvad han er blevet mest positivt overrasket over i forbindelse med BIOARKs etablering af byhaven ved Energicenter Voldparken.

Stedet er fælleshus for mere end 70 frivillige foreninger indenfor idræt, natur og kultur og drives af to frivillige bestyrelser baseret på driftsaftaler med Københavns Kommune. Drømmen om en byhave startede egentlig med en brand.

Fra udbrændt ungdomsklub til åbent mødested

Grunden, hvor haven ligger i dag, husede oprindeligt en tidligere pedelbolig, som blev brugt til ungdomsklub. På et tidspunkt brændte klubben ned efter hærværk, og da grunden efter en årrække blev ryddet, var ideen om byhaven kommet til.  

“Da grunden endelig var ryddet, ønskede vi at lave en have og skabe noget positiv, grøn energi frem for alt det negative med den tidligere nedbrændte tomt. Vi ønskede os noget, som var lidt skævt, forklarer Mads Faber Henriksen.”

Byhaven blev derfor påbegyndt i foråret 2015 med etableringen af et hønsehus. Men derudover ønskede Energicenter Voldparken at skabe en rigtig byhave og BIOARK blev kontaktet for at levere knowhow og lære medarbejderne, hvordan drømmen kunne realiseres.

I dag består byhaven af hønse- og kaninhold, frugthave, et bugnende drivhus samt en halmballehave.

“Det har givet os det rolige flow af mennesker, som vi gerne vil ha’. Folk som kommer forbi og kigger ind. Det gælder særligt børnefamilier, som bliver trukket hen til hønsene. Men byhaven fungerer også rigtig godt som mødested. Vi har brugt den til events og også udlånt den til både firmaer og private, som har afholdt forskellige arrangementer”, fortæller Mads Faber Henriksen.

Grøn leverance til køkkenet

Udover at byhaven skulle være tilgængelig for områdets beboere, ønskede Energicenter Voldparken, at den skulle bidrage med en produktion af grønt, som kunne bruges af husets køkken. Det leverer bl.a. mad til 300 børnehavebørn hver dag.

Og køkkenleder, Martin Pihl, er begejstret for det bidrag, der kommer fra drivhuset og halmballehaven, såsom bønner, tomater, agurker og krydderurter, men også salater og rabarber.

“Det er en stor faglig tilfredsstillelse at kunne bruge egne krydderurter, for du får dem helt friske ind”, fortæller Martin Pihl.

Udover den særlige oplevelse, det er at høste egne krydderurter, er det også økonomisk fordelagtigt, forklarer han videre.  

“I forhold til traditionelle grøntsager, så kan man ikke konkurrere udelukkende på prisen i forhold til at købe dem. Men krydderurter har en høj kilopris, så det kan svare sig”.
ECVMartinVedHalmballe01.jpg
ECVMartinVedPlantekasse01.jpg