Green Asparagus, Dried Black Currant, Seaweed Oil, Beer Yeast.jpg
matt i polytunnel.jpg

Haven bestemmer menuen

”Haven definerer os og det vi laver.”

Så kort lyder forklaringen, når chefkok og ejer af restaurant Amass, Matt Orlando, skal svare på, hvorfor det var vigtigt for ham også at etablere en have i forbindelse med åbningen af restaurant Amass i sommeren 2013. Haven består i dag af omkring 200 højbede og en polytunnel.

BIOARK har hjulpet med at dyrknings-optimere væksten i højbedene og bygget polytunnelen. Samlet byder haven på omkring 80 slags krydderurter, grøntsager, bær og blomster. I polytunnelen kan der fx. dyrkes krydderurter hele året rundt, mens højbedene generelt kan levere afgrøder frem til oktober måned.

Kvalitet frem for kvantitet

Selv om udbuddet af grønt i haven er imponerende højt, er det kvaliteten og ikke kvantiteten, der interesserer den amerikanskfødte kok og restaurantejer.

En af de afgrøder, som det er lykkedes at dyrke med stor succes i havens polytunnel er brøndkarse. Polytunnelen er et lukket, naturligt kredsløb, hvor fisk giver næringsstoffer til det vand, planterne vokser i – præcis som det foregår i naturen. Og det kan smages, mener Matt Orlando.

”Smagen på vores brøndkarse er fantastisk. Den er bedre end vild brøndkarse”.

Præcis hvor store besparelser udbyttet fra haven udgør, er ikke noget simpelt regnestykke.

Men at der er tale om et betydeligt supplement til køkkenet, levner han ingen tvivl om. Et konkret eksempel på en vare, som restauranten ikke længere køber, er spæde kåltyper.

”Hvis vi skulle købe dem, så koster de normalt halvanden krone - pr. blad. Og dem har vi jo tusindvis af”, lyder det fra Matt Orlando.

Udvikling kræver samarbejde

De planter, krydderurter og spiselige blomster der vokser i Amass’ have, er nøje udvalgt løbende efter smag, behag og muligheder. At anlægge en frodig have kræver nemlig viden og erfaring.

BIOARK leverer et ugentligt serviceeftersyn, mens Amass’ egen medarbejder tager sig af den daglige pasning. Kommunikation mellem Amass og BIOARK sikres blandt andet via en logbog, hvor begge parter kommunikerer om særlige tiltag eller hensyn, der skal tages i løbet af ugen.

Netop den løbende kommunikation mellem Amass og BIOARK er en del af forudsætningen for at lykkedes med haven og opnå det, man gerne vil, pointerer Matt Orlando.

”Haven er et vedvarende projekt i samarbejde med BIOARK. Det er ikke bare ”plug and play”, men det gælder om at have et åbent sind og vide, at tingene udvikler sig løbende. Her er dialog kodeordet”.

        

Polytunnel Amass.jpeg